Kasteel en fort


FORTEN VOORJAARSTIPS! 🌻

Wij hebben de leukste uitjes op onze forten, vestingsteden en bunkers op een rijtje gezet. Ga wandelen of fietsen door het linielandschap. Verras je vrienden of familie eens met een heerlijke paasbrunch of volg een rondleiding of audiotour. Bezoek de forten dit voorjaar! 

In het weekend van 15 en 16 april 2023 vieren we Start Fortenseizoen & meer verdedigingserfgoed. Deze dagen begint eindelijk het toeristische seizoen voor de forten, vestingen, kastelen, bunkers en tussenliggend waterlinie erfgoed. Ontdek het prachtige linielandschap of strijk neer op één van de vele fortterrassen. Er zijn spannende speurtochten en expedities, buitenexposities en natuurlijk veel paasactiviteiten. Ga mee met een Fortensafari, een rondleiding of geniet van één van de vele wandel-, fiets- en vaarroutes. Een gevarieerd aanbod voor jong en oud tegen het decor van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.


Bezoek Kasteel Vorden (Vorden-Gelderland)

Kom en bezoek ons kasteel waar je binnen kunt kijken. Het is een van de weinige kastelen dat echt bewoon is en authentiek is ingericht. Het ligt aan de rand van het dorp Vorden in Gelderland. Het is natuurlijk ook beschikbaar voor rondleidingen, feesten, foto en film rapportages en andere activiteiten. Omgeven door een weelderig bos- en parklandschap tussen Zutphen en Ruurlo kunnen bezoekers genieten op ons romantische en fotogenieke kasteel met haar rijke historie in huiselijke sfeer.

 


Dag van het Kasteel 29 mei 

 

Thema is "Upstairs/Downstairs": personeel in het kasteel

Gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstbodes, koks, stalknechten, tuinmannen en chauffeurs: in alle eeuwen konden de bewoners van kastelen en buitenplaatsen niet zonder een flinke stoet aan personeel. Op 29 mei 2023 vertelt Dag van het Kasteel de verhalen van hun levens in dienst van 'hun' heer of vrouw. De aanwezigheid van het personeel is tot op de dag van vandaag in veel kastelen nog steeds voelbaar. Het personeel had, net als de bewoners, hun eigen vertrekken waar ze hun werk deden en hun leven leidden.

De verhalen van deze hardwerkende personeelsleden zijn echter vaak verdwenen en vergeten. Hoe lagen de sociale verhoudingen tussen de vermogende eigenaren en hun personeelsleden? Waar leefden de personeelsleden en hoe waren de werelden van upstairs en downstairs gescheiden? Deze verhalen vertellen we samen met meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen die te bezoeken zijn op 29 mei 2023, Tweede Pinksterdag. 

Ook anno 2022 is het bijna onmogelijk om de kastelen en buitenplaatsen te onderhouden zonder de hulp van vrijwilligers en personeel. Tegenwoordig spelen de eigenaren zelf echter ook een belangrijke en actieve rol in het onderhouden van al hun prachtige monumenten, bijgebouwen, tuinen en landgoederen.

Op www.dagvanhetkasteel.nl lees je verhalen over de relaties tussen het personeel en eigenaren van kastelen en de belangrijke rol die het personeel tot in de twintigste eeuw speelde.

'Komend jaar doet Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten weer graag volop mee met Dag van het Kasteel. Een ideale manier om een grote groep mensen bekend te maken met de prachtige verhalen die Duivenvoorde rijk is. We hebben een speciale rondleiding die perfect aansluit bij het thema van 2023: 'Achter de schermen van Kasteel Duivenvoorde', een kijkje in de voormalige personeelsverblijven en op de spannende zolders.

Antoinette van Dorssen, directeur Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. 

https://www.kasteelduivenvoorde.nl/