Tuin, park en landgoed


Bezoek een tuin, park, landgoed met een leuke activiteit. Heb je zelf een evenement of uitje op dit gebied ? Je kunt een gratis uittip aanmelden voor de provincie pagina's of een abonnement nemen voor het adverteren in de vaste rubrieken.

Dekemastate te Jeslum in Friesland


EEN EEUWENOUDE ADELLIJKE OASE

Vlakbij Leeuwarden, aan de rand van het pittoreske terpdorp Jelsum, ligt Dekema State, één van Frieslands oudste states.

SLOT MET EEN RIJKE GESCHIEDENIS

Gesticht in de 14e eeuw als verdedigbare zaalstins, groeide het gebouw in de eeuwen daarna uit tot een woning van adellijke allure, bewoond door onder andere de families Camstra, Dekema en Van Wageningen. Deze laatste familie bewoonde de state ruim 200 jaar.

Dekema State wordt voor het eerst genoemd in 1486 wanneer Pieter Camstra landerijen erft met een versterkt woonhuis, Fetsa State. Eind 15e eeuw is het een toneel van strijd, waarbij de stins vrijwel volledig wordt verwoest. Begin 16e eeuw verrijst een gebouw van twee verdiepingen, dat in de eeuwen daarna wordt verbouwd en uitgebreid. De huidige vorm ontstond in 1814 toen het hoofdgebouw met een verdieping werd verlaagd. In de state zijn uit alle periodes elementen terug te vinden, zodat u met wat fantasie een ware reis door de tijd kunt maken.

In 1996 kwam de state in het bezit van het Old Burger Weeshuis, die het gebouw, de inventaris en de tuinen liet restaureren en weer openstelde voor bezoekers.

Tegenwoordig is Dekema State met de oorspronkelijke aanleg van oprijlaan, singels, grachten en bos een uniek geheel; een eeuwenoude adellijke oase waar de tijd stil is blijven staan.

INTERIEUR

De state is ingericht alsof de bewoners even weg zijn. Deze bewoners, een adellijke familie, leven in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Hieronder een paar foto’s om een klein tipje van de sluier op te lichten.


Kunst En Natuur In Dialoog in de Beeldentuin van Hugo Voeten te Geel (België)

Boek nu tickets voor een cultureel bezoek in openlucht!

In de 15 hectare grote private Beeldentuin Hugo Voeten in Geel staan honderden werken van tientallen kunstenaars opgesteld. Ze gaan een speciale dialoog met de natuur en het landschap aan. De tuin omvat verschillende zones met een andere sfeer waaronder een ontwerp van Jacques Wirtz en Erik Dhont. Ondernemer Hugo Voeten (1940–2017) gaf er zijn eigen toets aan. Hij was een gepassioneerd kunstverzamelaar met een eclectische smaak. Zijn collectie omvat parels uit de moderne en hedendaagse kunst.

Elke woensdag en elke eerste zondag van de maand is een bezoek aan Beeldentuin Hugo Voeten mogelijk. Op de eerste zondag kan je ook aansluiten bij een instaprondleiding. Reservatie op voorhand is verplicht via collectionhugovoeten.simplybook.it. Heel graag tot snel!

collectionhugovoeten.com


Wandelen met gids over nieuw beplante lanen.


Excursies Huis te Manpad (Heemstede-Noord Holland)
in februari weer van start.

 

Op zaterdag 3 februari gaat het excursieseizoen op Huis te Manpad weer van start. Huis te Manpad is een historische Buitenplaats in Heemstede aan de Herenweg en geldt als een van de fraaiste en best bewaarde in zijn soort in Nederland.

 

Nadat in 2019 met de planvoorbereidingen is gestart, zijn in 2020 ruim 40 oude eiken op twee lanen gekapt. Zij waren een restant van meer dan honderd laanbomen, die vroeger deze lanen hebben gesierd. Het bomenbestand was aan vervanging toe. Het meeste hout van deze bomen is verkocht, maar van een boom is het hout met een platbodem verscheept naar de historische houtzaagmolen “de Heesterboom” in Leiden. Daar is het hout verzaagd en later gebruikt voor de bouw van een historische boeijer, een replica van een historisch schip. Deze hele operatie is vastgelegd in een prachtige film: “Van Boom tot Boeijer”, gemaakt door Yuri van Koeveringe en terug te zien op YouTube.

 

Ter vervanging van de gerooide bomen zijn in 2022 115 jonge zomereiken terug geplant. Een klein gedeelte van het gevelde eikenhout is verzaagd op Manpad zelf en hier heeft vrijwilliger Wil Zwetsloot in 2023 een fraaie bank gemaakt, die een mooie zitplaats vormt op het kruispunt van beide lanen. Deze bank heeft een mooi bordje gekregen met een passende tekst van Wil zelf. (zie foto). En ook te zien tijdens de excursies.

 

Foto: Gerry Bouma/Manpad

 

Excursies

Het park van Huis te Manpad, Herenweg 9 te Heemstede is alleen in excursieverband te bezoeken. Ook dit jaar weer van begin februari t/m 15 oktober is er iedere zaterdag om 10.00 uur een excursie. Van februari t/m eind  mei is er ook op dinsdag om 14.00 uur een rondleiding. Op deze tijdstippen staat er bij de poort een gids klaar die u, als belangstellende meeneemt voor een boeiende wandeling. Aanmelden is niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het hoofdhuis en de overige woningen worden particulier bewoond en zijn dus niet te bezichtigen.

 

Een groepsbezoek  is ook buiten de openstellingstijden mogelijk, behalve op zondag. Spreek dit af met Iris de Graaff, telefoon 023-5475040 of excursie@huistemanpad.nl. Voor overige informatie betreffende de openstelling of excursies kan men terecht bij excursiecoördinator Peter de Jong: 06-54392301 of peter-atalanta@hotmail.com.  Of volg voor de actuele gang van zaken de website  www.huistemanpad.nl.