Tuin, park en landgoed


Bezoek een tuin, park, landgoed met een leuke activiteit. Heb je zelf een evenement of uitje op dit gebied ? Plaats dan gratis een vermelding op Uitidee.nl

Kunst En Natuur In Dialoog in de Beeldentuin van Hugo Voeten te Geel

Boek nu tickets voor een cultureel bezoek in openlucht!

In de 15 hectare grote private Beeldentuin Hugo Voeten in Geel staan honderden werken van tientallen kunstenaars opgesteld. Ze gaan een speciale dialoog met de natuur en het landschap aan. De tuin omvat verschillende zones met een andere sfeer waaronder een ontwerp van Jacques Wirtz en Erik Dhont. Ondernemer Hugo Voeten (1940–2017) gaf er zijn eigen toets aan. Hij was een gepassioneerd kunstverzamelaar met een eclectische smaak. Zijn collectie omvat parels uit de moderne en hedendaagse kunst.

Elke woensdag en elke eerste zondag van de maand is een bezoek aan Beeldentuin Hugo Voeten mogelijk. Op de eerste zondag kan je ook aansluiten bij een instaprondleiding. Reservatie op voorhand is verplicht via collectionhugovoeten.simplybook.it. Heel graag tot snel!


Helleborusdagen in de Noordoostpolder te Espel
3 maart- 1 april

Vanaf begin maart zijn liefhebbers elke vrijdag en zaterdag welkom in Espel om te genieten van de vele bloeiende helleborussen in De Stekkentuin: een voorjaars boerderijtuin bij uitstek.
Op 5 vrij- en zaterdagen en één zondag, te weten: vrijdag 03 - zaterdag 04 - zondag 05 maart, vrijdag 10 - zaterdag 11 maart, vrijdag 17 - zaterdag 18 maart, vrijdag 24 - zaterdag 25 maart, vrijdag 31 maart – zaterdag 1 april is de tuin open met ‘Helleborussen in de Hoofdrol’.
Tijdens deze dagen is er ook een kleine tuinkeramiek- en schilderijen expositie van o.a. helleborussen en andere voorjaarsbloeiers op doek.
In de borders zijn vele bijzondere helleborussoorten en –variëteiten in allerlei kleurschakeringen te vinden: zowel groot- als kleinbloemig, maar ook enkel-, anemoon- en dubbelbloemig.
Op het erf kunnen bezoekers rondwandelen tussen de zelf gekweekte bloeiende zaailingen.
In deze tijd zijn er ook diverse mooie sneeuwklokjes, corydalissen, bijzondere cyclamen en vele vroegbloeiende bolletjes te bewonderen.

** Gratis entree
** Groepen op afspraak
** Open van 10.00 -17.00 uur

Meer informatie op:

De stekkentuin


Excursies Huis te Manpad (Heemstede Noord-Holland) in februari weer van start.

De historische buitenplaats Huis te Manpad opent in februari weer haar poorten voor een nieuw seizoen. En nu weer zonder beperkingen.

Manpad is een levende buitenplaats. De Stichting beheert dit buiten als eigenaar en draagt, samen met medewerkers en vrijwilligers, zorg voor behoud, restauratie en vernieuwing. Daarbij bestaat het betrekken van publiek bij dit kwetsbare erfgoed hoog in het vandaal. Zo werd vorig jaar in november, in een periode waarin geen verhuur was, de mogelijkheid geboden om het grote huis te bezichtigen. Daar was toen veel belangstelling voor.

Een project dat dit jaar mogelijk zijn beslag gaat krijgen, is het terug plaatsen van het historische hek aan de overplaats. De overplaats van Manpad is het 3,6 ha grote gebied aan de andere zijde van de Herenweg, tegenover de hoofdingang. Zo’n overplaats werd vroeger verworven om een vrij uitzicht te garanderen vanuit het hoofdhuis. Uit de overlevering is bekend dat er vanuit  het hoofdhuis het woonhuis van Mariënheuvel  was te zien. Nu wordt dit zicht door bosschages ontnomen. Lange tijd behoorde dit gebied niet meer bij Manpad, maar in 2013 was er de mogelijkheid deze gronden terug te kopen en dit heeft de Stichting toen ook gedaan.

Het oorspronkelijke, waarschijnlijk 18e-eeuwse smeedijzeren hek was toen niet meer aanwezig. Het was gestolen in de jaren 80, teruggevonden en nadien geplaatst op het Oude Slot aan de Ringvaartlaan in Heemstede. Eigenaar is nu de Gemeente Heemstede, die onder voorwaarden, dit originele hek weer terug wil geven aan Manpad, om terug te plaatsen op zijn oude plek. Het hek zal dan eerst wel gerestaureerd moeten worden. Als partijen tot  definitieve overeenstemming komen en de restauratie uitgevoerd kan worden, zal de terugplaatsing nog dit jaar plaats kunnen vinden.

Excursies

Het park van Huis te Manpad, Herenweg 9 te Heemstede is alleen in excursieverband te bezoeken. Ook dit jaar weer van begin februari t/m 15 oktober is er iedere zaterdag om 10.00 uur een excursie. Van maart t/m mei is er ook op dinsdag om 14.00 uur een rondleiding. Op deze tijdstippen staat er bij de poort een gids klaar die U , als  belangstellende meeneemt voor een boeiende wandeling. Aanmelden is niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het hoofdhuis en de overige woningen worden particulier bewoond en zijn dus niet te bezichtigen.

Een groepsbezoek  is ook buiten de openstellingstijden mogelijk, behalve op zondag. Spreek dit af met Iris de Graaff, telefoon 023-5475040 of excursie@huistemanpad.nl . Voor overige informatie betreffende de openstelling of excursies kan men terecht bij excursiecoördinator Peter de Jong: 06-54392301 of peter-atalanta@hotmail.com.  Of volg voor de actuele gang van zaken de website www.huistemanpad.nl

Een oude foto van het waarschijnlijk 18de-eeuwse hek met de beide flankerende natuurstenen banken, die samengesteld zijn met hergebruikt materiaal.

Het huidige hek uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. Links de natuurstenen bank.