Lichaam en geest


Wat kan je er aan doen om een zo goed mogelijke lichamelijk weerstand te behouden of te verbeteren ? 

Heel in het kort zou je wat betreft je lichamelijk gezondheid kunnen zeggen:

Versterk je immuunsysteem. Je bent minder vatbaar als je lichaam sterk is. En mocht je ziek worden dan is de kans op een spoedig herstel groter. 

  • Gezonde voeding. Eigenlijk best logisch maar hoe doe ik dat ? (klik op de button hieronder voor tips van onafhankelijk voedingscentrum) 
  • Voldoende bewegen. Kijk eens in de rubriek Actief bezig zijn op deze website en dan met name: de natuur in, wandelen en fietsen. Tijdens het bewegen werk je ook nog eens aan je mentale weerbaarheid dus twee vliegen in één klap.  
  • Voldoende slaap en rust.
  • Matig alcohol en roken, dat breekt namelijk vitamines af en breekt dus ook de weerstand.
  • Bij overgewicht kan er sprake zijn van een slecht afweersysteem. Probeer bij overgewicht af te vallen.
  • Er is geen onomstotelijk bewijs maar er wijzen toch enkele belangrijke onderzoeken dat supplementen zoals vitamines (met name D) een handje kunnen helpen in het opbouwen van weerstand. Advies: als je vitamine D supplementen slikt, neem maximaal 50 microgram per dag, in geval je al veel buiten bent is 10 microgram per dag al voldoende.
  • Zoek de zon op: dat heeft weer te maken met die vitamine D maar uiteraard is hier ook van toepassing dat het ook heel erg goed is voor de mentale weerstand.
  • Of : „Eet een onsje haring, makreel, zalm, paling of andere vette soort en bedenk dat het geen garantie is om je te vrijwaren van het virus, maar wel een prettige, smakelijke manier om te werken aan je weerstand”, reageert directeur Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau.

„Waarom zou je je storten op de potten voedingssupplementen, terwijl je deze belangrijke vitamine eenvoudigweg uit vis kunt krijgen?”

Arts Renate de Jongh: ,,Voor twintig gram vitamine D moet je elke dag 400 gram vis eten. Dan moet je in je eentje zo’n groot pak gerookte zalm eten, dat gaat niemand doen. Maar wat meer vis eten is best gezond.”

Wat betreft de geestelijke gezondheid: ontspan op tijd en geniet van het leven. Ga er op uit. Boek een (korte) trip of ga op vakantie. Hierbij wat mogelijkheden: 


Bezoek de Uitidee Vakantie pagina Trips en vakanties (dichtbij)

Bezoek onze reisbureau website Travelshop.nl (ook buitenland)


Heb jij nog andere tips om op deze pagina te zetten? Laat het ons weten! info@uitidee.nl