Home » Uitjes » Actief bezig zijn » Wandelen

Wandelen is leuk en bovendien ook erg gezond !


Wandelnet wil wandelen in Nederland de plaats geven die het verdient: een goede mogelijkheid om overal te voet op pad te gaan. Omdat wandelen gezond en leuk is.


Dag van het Landschap 22 april Noord-Brabant op diverse locaties

Traditiegetrouw organiseren Brabants Landschap en IVN op Tweede Paasdag, maandag 22 april, gratis wandelexcursies in diverse natuurgebieden. Om 12.00, 13.30 en 15.00 uur kunt u mee met een gids vanuit één van de 14 startlocaties in Brabant.

De (zand)paden op en de lanen in! Dit jaar spelen onze zandpaden een prominente rol. Gidsen van IVN en Brabants landschap laten u tijdens een anderhalf uur durende wandeling op hun eigen wijze zien hoe mooi het landschap is. Onderweg leert u over de biodiversiteit en de historie van het zandpad terwijl het voorjaar om u heen ontwaakt. 


Spoorzoeken langs het Bellopad Paaswandeling 22 april De Ronde Venen (Utrecht)

Op maandag 22 april, Tweede Paasdag, organiseert Waterschap Amstel, Gooi en Vecht samen met het Spoorhuis Vinkeveen twee verfrissende wandelingen van twee uur voor het hele gezin, langs de mooiste plekjes van het Bellopad. En kinderen tot 12 jaar kunnen paaseieren zoeken bij het Spoorhuis Vinkeveen! 

Waterwandeling of Polderwandeling
Deelnemers kunnen kiezen uit twee wandelingen, een over wonen en werken in het een-na-laagste gebied onder zeeniveau en een over de geschiedenis van de Demmerikse polder. Ook wordt meer verteld over de natuur en weidevogels in het gebied. Beide wandelingen gaan over het Bellopad, een wandelroute tussen Mijdrecht en Abcoude die is uitgegroeid tot een populaire route waar wandelaars genieten van fraaie natuur en prachtige cultuur lang de oude spoorbaan. De wandelingen starten of eindigen bij het Spoorhuis, waar voor alle deelnemers koffie en thee met uiteraard een paaslekkernij klaar staat. Kinderen tot 12 jaar kunnen hier bij het oude bagagedepot paaseieren zoeken. 

Wilt u graag meewandelen? Meld u dan aan via info@hetspoorhuis.nl. 


Bourgondische wandeling Twente 19 mei Weerselo (Overijssel)

Op zondag 19 mei 2019 vindt de Bourgondische Wandeling Twente plaats om ons mooie Weerselo.
De tocht van zo'n kleine 10 kilometer lang, voert u langs vele mooie landelijke en bosrijke plekjes. Onderweg wordt u heerlijk culinaire verrast en ontvang u een bijpassende wijn, speciaal bier of frisje. De start van de tocht is vanaf 13.00 uur bij Party Centrum Ensink (Lemselosestraat 4, Weerselo).


Wandelen over water 9 en 10 juni Wormerveer (Noord-Holland)

Tijdens dit evenement kun je met Pinksteren wandelen over water in het Guisveld! Met overtuiging en wilskracht lukt het iedereen. De route is in totaal bijna vier kilometer lang. De start is achter het NS station Wormerveer. Het pad is niet verhard, dus goede schoenen of laarzen is aan te raden. Deelname is gratis en honden zijn niet toegestaan. Tip: boek via de website van Staatsbosbeheer alvast een plek voor één van vaarexcursies voor slechts €5,- p.p. Zo ontdek je op een bijzondere manier de leefomgeving van de grutto!

Het pad is op zondag 9 juni al om 6.00 uur in de ochtend open. Zo waan je je door één van de stilste gebieden van de Zaanstreek. Als je goed luistert kun je dan zelfs de roep van de zeldzame roerdomp horen. Wil je de vogels van dichtbij spotten? De vrijwilligers van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek staan speciaal met hun joekels van telescoopkijkers klaar voor iedereen. Het lopen over bewegend veen waar de orchideeën en het vleesetende plantje Ronde zonnedauw in bloei staan, is een belevenis op zich! We sluiten de route om 16.00 uur.

Op maandag 10 juni is het wandelpad tussen 9.00 en 16.00 uur geopend. Neem de kinderen mee, want halverwege de route kunnen zij onderzoek doen met een schepnetje in de sloot. De gevangen beestjes worden onderzocht en alle vragen worden beantwoord door het NME Zaanstad! Sowieso is de tocht leuk voor kinderen, want onderweg krijgen ze de ene na de andere uitdagende vraag en leren zo spelenderwijs over de natuur. Nabij het eindpunt kunnen ze ook nog een insectenhotel knutselen.

Voor meer informatie kijk dan op: www.staatsbosbeheer.nl/pinksterenguisveld


8e Stiefeltocht op 31 augustus en 1 september in Loenen-Gelderland 

Startplaats: 
Dorpshuis de Brink
Hoofdweg 5, 7371 AC Loenen

Starttijden: 
25-30 km 09.00 - 10.00 u
20 km 09.00 - 11.00 u
6-12-15 km 09.00 - 12.00 u

Het startgeld is € 4,- per persoon. Leden van een erkende wandelbond krijgen €1,- korting. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft. Groepen (vanaf 20 pers.) betalen € 2,50 per persoon. 
Honden mogen gratis mee mits deze aangelijnd zijn. 
Rustlocatie: Onderweg is er een centrale rustplaats met toiletten aanwezig.

Beschrijving Stiefeltocht:
Een zeer aantrekkelijke wandeltocht die u vanuit het dorp Loenen leidt door het 
Veluwse landschap met uitgestrekte bossen van Steilhul en Hoeve Delle.
Steilhul is een oud markebos, wat betekent dat het vroeger gemeenschappelijk bezit was van het dorp. Hoeve Delle is een heuvelachtig landschap dat is ontstaan in de ijstijd en een bijzondere flora en fauna herbergt. Bewoners van het natuurgebied zijn o.a. wilde zwijnen, edelherten, reeën, vossen en boommarters. Onderweg is er een centrale rustplaats met toiletten aanwezig.

Centraal gelegen in deze bossen van Loenen loop je langs de schaapskooi van waaruit een kudde met schapen de hei begraast. De kudde wordt gebruikt om de heide te verjongen. De schaapsherder begraast met deze kudde van ongeveer een oppervlakte van 240 hectare heide. De schaapskudde is zover uitgegroeid dat er in 2014 een nieuwe schaapskooi is gebouwd. Hoognodig want dit creëerde ruimte voor de 230 schapen die nodig zijn om het hele bosgebied te kunnen begrazen. De route gaat verder door het natuurgebied de Loenermark dat jarenlang in het bezit is geweest van de Loenenaren. De heide werd geplagd en gebruikt als strooisel in de stal. De enken aan de rand van het dorp zijn jaren geleden ontgonnen voor landbouw. De mest werd naar het land gebracht en hierdoor zijn de enken ontstaan.

Facebook pagina

 


Foto Landschap Noord-Holland Ronald van Wijk

Wandelen door een afwisselend landschap van duinen, strand en bollenland Noord-Holland

In de Noordduinen kun je heerlijk uitwaaien en genieten van de prachtige natuur. Nergens anders in de provincie zijn zoveel verschillende planten, korstmossen en dieren bij elkaar te zien. Je kunt deze route van 13 km ook in drie losse routes wandelen: wandeling Botgat 2,2 km (rode route), wandeling Noordduinen 6,3 km (rode stippellijn), wandeling Zandpolder III 4,5 km (blauwe route). 

 

Noord-Holland is een paradijs voor wandelaars. Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar zoveel verschillende landschappen bij elkaar komen. Je kunt hier wandelen in duinen, bossen, heidevelden, langs forten en nog veel meer. Over dijkjes, bruggetjes, pontjes en spannende struinpaadjes. Onderweg passeer je authentieke dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. En er is natuur. Vooral veel natuur. Dus trek je veters van je wandelschoenen stevig aan en ga mee op ontdekkingsreis door het prachtige Noord-Holland.