Home » Uitjes » Actief bezig zijn » Wandelen

Wandelen is leuk en bovendien ook erg gezond !


Wandelnet wil wandelen in Nederland de plaats geven die het verdient: een goede mogelijkheid om overal te voet op pad te gaan. Omdat wandelen gezond en leuk is.


8e Stiefeltocht op 31 augustus en 1 september in Loenen-Gelderland 

Startplaats: 
Dorpshuis de Brink
Hoofdweg 5, 7371 AC Loenen

Starttijden: 
25-30 km 09.00 - 10.00 u
20 km 09.00 - 11.00 u
6-12-15 km 09.00 - 12.00 u

Het startgeld is € 4,- per persoon. Leden van een erkende wandelbond krijgen €1,- korting. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft. Groepen (vanaf 20 pers.) betalen € 2,50 per persoon. 
Honden mogen gratis mee mits deze aangelijnd zijn. 
Rustlocatie: Onderweg is er een centrale rustplaats met toiletten aanwezig.

Beschrijving Stiefeltocht:
Een zeer aantrekkelijke wandeltocht die u vanuit het dorp Loenen leidt door het 
Veluwse landschap met uitgestrekte bossen van Steilhul en Hoeve Delle.
Steilhul is een oud markebos, wat betekent dat het vroeger gemeenschappelijk bezit was van het dorp. Hoeve Delle is een heuvelachtig landschap dat is ontstaan in de ijstijd en een bijzondere flora en fauna herbergt. Bewoners van het natuurgebied zijn o.a. wilde zwijnen, edelherten, reeën, vossen en boommarters. Onderweg is er een centrale rustplaats met toiletten aanwezig.

Centraal gelegen in deze bossen van Loenen loop je langs de schaapskooi van waaruit een kudde met schapen de hei begraast. De kudde wordt gebruikt om de heide te verjongen. De schaapsherder begraast met deze kudde van ongeveer een oppervlakte van 240 hectare heide. De schaapskudde is zover uitgegroeid dat er in 2014 een nieuwe schaapskooi is gebouwd. Hoognodig want dit creëerde ruimte voor de 230 schapen die nodig zijn om het hele bosgebied te kunnen begrazen. De route gaat verder door het natuurgebied de Loenermark dat jarenlang in het bezit is geweest van de Loenenaren. De heide werd geplagd en gebruikt als strooisel in de stal. De enken aan de rand van het dorp zijn jaren geleden ontgonnen voor landbouw. De mest werd naar het land gebracht en hierdoor zijn de enken ontstaan.

Facebook pagina

 


Hondenwandeling "Hart voor Kanker" op 6 oktober Amerongen (Utrecht)

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) organiseert in samenwerking met Kasteel Amerongen op 6 oktober de Hondenwandeling "Hart voor Kanker".

De start van de wandeling is nabij Kasteel Amerongen. Dit jaar wandelen de deelnemers via de uiterwaarden, het knusse bos en de authentieke kasteeltuin van Kasteel Amerongen. De route is ongeveer 5km. Onderweg is de mogelijkheid tot het drinken van een kop koffie met iets lekkers voor baas en hond. Daarnaast zijn er diverse informatieve stands, waaronder een stand van het NKFD. Meer informatie over de hondenwandeling en direct inschrijven via de website.

Facebookpagina van dit evenement

Voor de eerste hond uit één gezin kost deelname € 10,00. Lopen er meer honden mee uit hetzelfde gezin dan komt er € 5 per hond bij.


Foto Landschap Noord-Holland Ronald van Wijk

Wandelen door een afwisselend landschap van duinen, strand en bollenland Noord-Holland

In de Noordduinen kun je heerlijk uitwaaien en genieten van de prachtige natuur. Nergens anders in de provincie zijn zoveel verschillende planten, korstmossen en dieren bij elkaar te zien. Je kunt deze route van 13 km ook in drie losse routes wandelen: wandeling Botgat 2,2 km (rode route), wandeling Noordduinen 6,3 km (rode stippellijn), wandeling Zandpolder III 4,5 km (blauwe route). 

 

Noord-Holland is een paradijs voor wandelaars. Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar zoveel verschillende landschappen bij elkaar komen. Je kunt hier wandelen in duinen, bossen, heidevelden, langs forten en nog veel meer. Over dijkjes, bruggetjes, pontjes en spannende struinpaadjes. Onderweg passeer je authentieke dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. En er is natuur. Vooral veel natuur. Dus trek je veters van je wandelschoenen stevig aan en ga mee op ontdekkingsreis door het prachtige Noord-Holland.