Home » Uitjes » Actief bezig zijn » Wandelen

Wandelen is leuk en bovendien ook erg gezond !


Wandelnet wil wandelen in Nederland de plaats geven die het verdient: een goede mogelijkheid om overal te voet op pad te gaan. Omdat wandelen gezond en leuk is.

Rotterdamse Dakenroute
Rotterdamse Dakenroute
De Rotterdamse Dakenroute
 
Hoog tijd dat de 14,5 miljoen m² lege platte daken in onze stad beter benut worden.

De Rotterdamse Dakenroute (vanaf 1 juni gratis te downloaden via de website) laat zien wat er al gebeurt: van moestuinen tot rooftopbars en schoolpleinen. Waar mogelijk ga je het dak op. Esther Wienese, auteur van Het Rotterdamse Dakenboek, is je gids.
Info en data voor live dakentours vanaf  vind je hier.

Wanneer: vanaf 1 juni
Wat: Rotterdamse Dakenroute
Waar: Rotterdamse Daken


Een zeer aantrekkelijke wandeltocht door het Veluwse landschap met uitgestrekte bossen en golvende heidevelden
De 7e Stiefeltocht in Loenen in de provincie Gelderland op 25 en 26 augustus.

Centraal gelegen ligt de schaapskooi van waaruit een schaapskudde de hei begraast. De kudde wordt gebruikt om de heide te verjongen. De schaapsherder begraast met deze kudde van ongeveer 150 schapen 240 hectare heidevlakte.
Verder laten wij u tijdens onze route een gedeelte van het heuvelachtige landschap " De Hoeve Delle" zien dat is ontstaan in de ijstijd en een bijzondere flora en fauna herbergt. Het natuurgebied Hoeve Delle is een prachtig stuk Veluwse natuur. Er groeien dikke Amerikaanse eiken en struiken met blauwe bosbessen en jeneverbessen. Bewoners van het natuurgebied zijn onder andere wilde zwijnen, vossen en boommarters. Ook edelherten en reeën, maar ook vogels als de zwarte specht voelen zich thuis in de natuur van Hoeve Delle.

Starttijden:
25 en 30 km 09.00 – 10.00 uur / 20 km 09.00 – 11.00 uur / 15 km 09.00 – 12.00 uur
12 km 09.00 – 12.00 uur / 6 km 09.00 – 12.00 uur
Startplaats :
Gymzaal de Kempe / De Kempe 45 /  7371 BT Loenen
Inschrijfgeld :
€ 4,- p.p leden van een erkende wandelbond genieten van €1, – korting. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft. Honden mogen mee mits aangelijnd.

Het startbureau sluit om 17.00 uur.

Bekijk de FacebookpaginaBekijk het evenement op Twitter


Credits: Protasov AN / Shutterstock.com

Voorwaarts, mars!

Loop mee met De Mars langs de Zuiderwaterlinie

Van 16 tot en met 23 september 2018

Wandelaars verbinden 165 km aan Nederlands erfgoed
 

Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten en betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Van 16 tot en met 23 september 2018 rijgen wandelaars, natuurliefhebbers en theatermakers deze relatief onontdekte erfgoedparels aan elkaar tijdens De Mars. Gedurende een week lopen zij vanuit Grave en Bergen op Zoom richting Heusden. Iedereen is welkom om aan te sluiten bij deze vrolijke en kleurrijke stoet, waarin ook Prinsen Carnaval, bekende Brabanders, gildes en kunstenaars meelopen. Onderweg worden de wandelaars getrakteerd op culturele en culinaire verrassingen. Op zondagmiddag 23 september komen de wandelaars vanuit beide richtingen in Heusden samen om een muzikaal slotfeest te vieren.

 

De Zuiderwaterlinie loopt van Grave tot Bergen op Zoom en is hemelsbreed 165 kilometer lang. In juni organiseerde Stichting Zuiderwaterlinie Events al het evenement De Sprong. Om in het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed aandacht te vragen voor de Zuiderwaterlinie sprongen tientallen parachutisten op vijf locaties op de Zuiderwaterlinie. De eeuwenoude waterlinie vormde niet alleen het speelveld voor de parachutisten, maar ook voor acteurs, muzikanten, vocalisten, poëten en dansers van het Zuiderwaterlinie Festival.

 

Van 16 tot en met 23 september vormt de Zuiderwaterlinie opnieuw het decor voor een prachtig evenement. De Mars trekt over de gehele lengte van de linie. Aan weerszijden startend worden dagelijks twee etappes van circa tien kilometer afgelegd. Elke dag start een etappe vanuit een gemeente aan de oostkant van de linie en een etappe vanuit de westkant. Op 23 september vindt het slotfeest plaats in Heusden, de vestingstad die dit jaar tevens haar 700-jarig bestaan viert. Dj La Fuente sluit De Mars met een spetterend optreden af.

 

De Zuiderwaterlinie knalt eruit

De Mars voert wandelaars langs prachtige natuur, forten, dijken, schansen en vestingsteden langs de Zuiderwaterlinie. Onderweg wordt het verhaal van de Zuiderwaterlinie verteld, is er verrassend locatietheater en worden de wandelaars getrakteerd op Brabantse streekproducten. Samen met natuurorganisatie IVN en NL Zoemt werd het educatieve programma 'De Zuiderwaterlinie Zoemt!' voor het basisonderwijs ontwikkeld: op speelse wijze maken leerlingen kennis met de natuur langs de Zuiderwaterlinie. Zij gooien hun zelfgemaakte zaadbommen langs de Zuiderwaterlinie, waardoor volgend voorjaar een knallend palet van bloemen (en zoemende bijen en andere insecten) te bewonderen is. Ook worden de kunstwerken van kunstenaar Tijs Rooijakkers tijdens iedere etappe op de route geplaatst. Zijn werk bestaat uit een blauwe draad, geregen door een grote houten naald, dat het landschap verbindt dat ooit door oorlog werd gespleten. De naalden in het landschap doen denken aan lansen en ander wapentuig. Naald en draad zijn hier echter niet bedoeld om te vechten, maar om te hechten. Het getergde landschap, door water in tweeën gespleten, is weer één.

 

Henri Swinkels wandelt de Zuiderwaterlinie

Gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, Henri Swinkels, verkende het nieuwe Zuiderwaterlinie wandelpad alvast. 20 weken lang wandelde hij om de verschillende schakels langs de linie symbolisch te verbinden. Tijdens elke etappe liepen er bewoners mee van het gebied waarin hij op dat moment wandelde. Zijn ervaringen zijn te bekijken via de vlogs 'Henri wandelt de linie'.

 

Wandel en vier mee

Iedereen is van harte welkom om gratis deel te nemen aan een of meerdere etappe(s) van De Mars en om de wandelaars op 23 september feestelijk te onthalen. Kijk voor meer informatie en deelname op www.zuiderwaterliniemars.nl/de-mars.

 

Over De Zuiderwaterlinie & Stichting Zuiderwaterlinie Events

De Zuiderwaterlinie ligt in Noord-Brabant en loopt van Grave tot Bergen op Zoom. Met 165 kilometer lengte is het de oudste, langste en meest benutte waterlinie van Nederland. Het vormt een samenhangend geheel van forten, schansen, ravelijnen, vestingrelicten, liniedijken, sluizen en inundatievlaktes; een omvangrijk en onderscheidend ensemble, waarin 450 jaar geschiedenis samenkomt. De Sprong en De Mars zijn mogelijk gemaakt met financiële steun van provincie Noord-Brabant en zijn ontwikkeld door kunstproducent Mothership, bekend van spraakmakende kunstprojecten in de openbare ruimte. Partners in de stuurgroep Zuiderwaterlinie zijn gemeenten, provincie, waterschappen, Erfgoed Brabant, VisitBrabant, ANWB, Kunstloc Brabant, Kunstbalie, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Vereniging Nederlandse Vestingsteden. De evenementen vormen onderdeel van een groter project om de Zuiderwaterlinie nationaal en internationaal onder de aandacht te brengen. Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed (2018) biedt hiervoor een uitgelezen kans.

 

Voor meer informatie over de Zuiderwaterlinie: www.zuiderwaterlinie.nl

Voor meer informatie over Mothership: www.enterthemothership.com