Evenement


Organiseer jij een evenement wat je graag wilt delen en promoten? Je mag het altijd aanmelden en wij plaatsen het dan gratis op de Uittips pagina. Wil je vermeldingen plaatsen in de rubrieken, kijk dan op: https://www.uitidee.nl/altijd-op-uitidee-nl


Dag van het Kasteel 29 mei 

 

Thema is "Upstairs/Downstairs": personeel in het kasteel

Gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstbodes, koks, stalknechten, tuinmannen en chauffeurs: in alle eeuwen konden de bewoners van kastelen en buitenplaatsen niet zonder een flinke stoet aan personeel. Op 29 mei 2023 vertelt Dag van het Kasteel de verhalen van hun levens in dienst van 'hun' heer of vrouw. De aanwezigheid van het personeel is tot op de dag van vandaag in veel kastelen nog steeds voelbaar. Het personeel had, net als de bewoners, hun eigen vertrekken waar ze hun werk deden en hun leven leidden.

De verhalen van deze hardwerkende personeelsleden zijn echter vaak verdwenen en vergeten. Hoe lagen de sociale verhoudingen tussen de vermogende eigenaren en hun personeelsleden? Waar leefden de personeelsleden en hoe waren de werelden van upstairs en downstairs gescheiden? Deze verhalen vertellen we samen met meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen die te bezoeken zijn op 29 mei 2023, Tweede Pinksterdag. 

Ook anno 2022 is het bijna onmogelijk om de kastelen en buitenplaatsen te onderhouden zonder de hulp van vrijwilligers en personeel. Tegenwoordig spelen de eigenaren zelf echter ook een belangrijke en actieve rol in het onderhouden van al hun prachtige monumenten, bijgebouwen, tuinen en landgoederen.

Op www.dagvanhetkasteel.nl lees je verhalen over de relaties tussen het personeel en eigenaren van kastelen en de belangrijke rol die het personeel tot in de twintigste eeuw speelde.