Home » Uitjes » Bezichtigen » Museum

Museum


Op zoek naar een inspirerend, ontspannend of leuk museum? U vindt het op Museumgids Nederland :


Museum Staphorst, hét cultuurhistorisch hart van Staphorst (Overijssel)

Staphorst, een gemeente met vele gezichten, spreekt tot de verbeelding. De lange lintbebouwing met haar kleurrijke boerderijen, de klederdracht, die nog steeds volop gedragen wordt, en de vele tradities en gewoonten, maakt Staphorst tot een unieke gemeente. Het museum biedt u volop de gelegenheid om het cultuurrijke heden en verleden van Staphorst te ontdekken. Museum Staphorst is gevestigd in een traditioneel gebouwde boerderij, die op een typisch Staphorster manier is ingericht. Het woongedeelte bevindt zich nog in oude staat en in het gedeelte dat vroeger de stal was, vindt u een (wisselende) expositie waar streekdracht, sieraden en volkskunst tentoongesteld worden.

Voor de kinderen is er de “educatieve kinderroute”. In deze route zijn een aantal activiteiten, bedoeld om meer kinderen op een speelse en educatieve manier te laten kennismaken met het museum en met de Staphorster cultuur en tradities. Oud Hollandse spelen in de kinderruimte, een speurtocht en ook de schommel en een hinkelbaan zijn hier voorbeelden van. Maar natuurlijk is er ook een touchscreen met een aantal spelletjes, afgestemd op Staphorst.


JEZUS IN BEELD! - Over expressies en symboliek in Valkenburg (Limburg)

  van 3 december t/m 5 januari

Hoe zag Jezus er uit? Het antwoord op deze vraag luidt kortweg: geen idee! Nergens in de Bijbel wordt met ook maar één woord gerept over het uiterlijk van Jezus. Niettemin is Jezus de meest geportretteerde persoon ter wereld geworden. Welke voorstelling maakten de vroege christenen in Rome zich van Jezus? Laat je door de gids meenemen op een ondergrondse reis en ontdek hoe Jezus tussen de 2e en 7e eeuw werd afgebeeld in Museum Romeinse Katakomben.

Symbolen worden sinds mensenheugenis gebruikt om iets uit te beelden. Symbolen zijn tekens met een bepaalde betekenis. Vooral in religie heeft symboliek door de eeuwen heen altijd al een belangrijke rol gespeeld. Bezoek Museum Romeinse Katakomben en laat je verrassen wat er in de vele ondergrondse crypten allemaal over te zien en te vertellen valt. Laat het kerstverhaal in al zijn schoonheid tijdens de unieke kerstrondleiding vertellen door een van onze gidsen of bezoek zelfstandig onze bijzondere en sfeervolle tentoonstelling.

Aanvang rondleidingen
Van 3 t/m 20 december
11.00 - 13.00 - 15.00 uur

Van 21 december t/m 5 januari
11.00 - 12.00 - 13.00 - 14.00 - 15.00 en 16.00 uur

Extra open op maandag 23 en 30 december!
Op 1ste kerstdag en 1 januari zijn wij gesloten.