Home » Uitjes » Bezichtigen » Tentoonstelling & Expositie

Tentoonstelling & Expositie


Atelierroute Hoge Noorden op 1 augustus te Groningen

Welkom bij 16 kunstenaars in hun atelier of tuin.
Er zijn beelden, schilderijen, foto's, tekeningen en keramiek te bezichtigen. er is ook werk te koop, te huur en er is een win actie waarbij u voor 5,- euro kans kunt maken op een kunstwerk.


Expositie over veertig jaar Baroeg Rotterdam tot en met 29 augustus  

Het oudste poppodium van Rotterdam bestaat 40 jaar in 2021. Een mooie aanleiding voor een expositie bij galerie & erfgoedlab DIG IT UP. Met talloze affiches, posters, setlists en heel veel archiefmateriaal wordt het verhaal verteld van deze legendarische plek op Zuid.

Baroeg is het enige Nederlandse podium dat al decennia lang een structureel aanbod biedt van gevestigde, vernieuwende en talentvolle bands binnen de harde en alternatieve genres van de popmuziek. Liefhebbers van (hard)rock, metal, gothic, emo, hardcore, punk, psychobilly, electro en industrial komen veelvuldig aan hun trekken in Baroeg. Naast die hoofdstijlen zijn er allerlei sub-genres en kruisbestuivingen van stijlen die ook regelmatig aan bod komen in het podium.

 

Baroeg is ontstaan als instelling voor jeugd- en jongerenwerk in de Rotterdamse wijk Lombardijen. Op 6 mei 1981 werd het huidige poppodium, met een capaciteit van 350 bezoekers, opgericht onder de naam Stichting Open Jongeren Centrum Baroeg. In de loop der jaren, zeker vanaf de jaren '90, werd de podiumfunctie van Baroeg steeds belangrijker. De toenmalige jongerenwerker René Veerkamp durfde het aan om te specialiseren.

 

Deel je herinneringen met ons

DIG IT UP heeft naam gemaakt als belangrijke schatgraver van de Rotterdamse stadscultuur. Onbekend beeld- en geluidsmateriaal wordt 'opgediept' en voor altijd ontsloten als uniek erfgoed van de stad. Een belangrijk speerpunt is dat de medewerkers van een expositie altijd direct verbonden zijn met het onderwerp. Met Baroeg supervrijwilliger Leo Minderhoud als curator is deze doelstelling weer behaald.

Ook het publiek wordt actief ingezet bij deze expositie. Herken je jezelf op de foto's, heb je aanvullend materiaal of wil je je herinneringen delen? Voeg dan informatie toe aan onze online database of vertel je verhaal in onze oral history booth. Tijdens de expositie zijn er meerdere activiteiten zoals knutselmiddagen, 'Vraag het een Baroegiaan', een Fanzine middag, een muzikale lezing en dj's.

 

De opening van 'Veertig jaar Baroeg' kan op zondag 1 augustus tussen 15.00 en 17.00 uur worden gevolgd via www.digitup.nl/live.

Openingstijden vanaf 4 aug - 29 aug: wo-zo 12.00-18.00 uur. 

Galerie & erfgoedlab DIG IT UP is te vinden in het voormalig pand van Black Widow op Nieuwe Binnenweg 13b in Rotterdam.


Entreeticket THIS IS HOLLAND in Amsterdam

De attractie THIS IS HOLLAND in Amsterdam laat je Nederland niet alleen zien, maar ook écht beleven. De totale Experience bestaat uit vier onderdelen en neemt je mee op een adembenemende reis.

  • De totale Experience duurt een uur en bestaat uit vier onderdelen
  • Ervaar een spectaculaire 5D vlucht over vele must-sees van Nederland
  • Ontdek in de vogelvlucht de geschiedenis van Nederland

Een kosmische reis langs technologie, spiritualiteit en Afrikaanse geschiedenis tot en met 15 augustus in Utrecht.

Symbiose Immaculée (onbevlekte symbiose) is de titel van een bijzondere solo-expositie van kunstenaar Tabita Rezaire. Deze gezamenlijke tentoonstelling van IMPAKT en het Centraal Museum brengt zowel nieuwe als bestaande video-installaties van Rezaire samen voor een kosmische reis in de unieke wereld van een ‘dekoloniale genezer.’

Tabita Rezaire heeft Frans-Guyanese roots en woonde in Johannesburg voordat ze zich in Cayenne, Frans-Guyana, vestigde. In haar kunst brengt ze diverse kennisgebieden, culturen en opvattingen samen in een web vol verwijzingen naar mystiek, wetenschap, ecologie, Afrikaanse geschiedenis en post-internetculturen.

 

Deze kruisbestuiving zit ook in de titel van de tentoonstelling: de kunst van Tabita Rezaire laat een ‘onbevlekte symbiose’ zien van wetenschappelijke denkbeelden, technologie en spiritualiteit. Haar doel is de technologie te dekolonialiseren. Daarom maakt ze zichtbaar hoe groot de invloed is van westerse waarden en machtsstructuren op hoe we onszelf zien en identificeren – als gescheiden van de rest van de schepping. 

 

De Annex van Het Centraal Museum toont de nieuwe video-installatie Orbit Diapason (2021) en in het IMPAKT Centrum zijn de werken Mamelles Ancestrales (2019), Peaceful Warrior (2015) en Sorry for Real (2015) te zien. De rode draad is steeds het tonen van alternatieve perspectieven op dominante technologische verhalen. Zo integreert Rezaire in Mamelles Ancestrales de moderne westerse veroveringsdrang met Afrikaanse stenen monumenten die gediend zouden kunnen hebben als technologieën om het heelal te begrijpen. Ze put daarbij niet alleen uit de ‘moderne’ wetenschappen, maar juist ook uit kosmische ervaringen en kennis die via geesten van voorouders wordt overgedragen.

Tabita Rezaire benadrukt de kracht en bijdrage van niet-westerse culturen, zonder belerend te willen zijn. Ze is zich zeer bewust van de doorwerking van koloniale structuren in de wereld van vandaag. Om dit te doorbreken biedt ze, als een ‘dekoloniale genezer’, een perspectief waarin het mystieke en spirituele hand-in-hand gaan met technologie.

De kunst van Tabita Rezaire is niet onbekend in Utrecht: in 2016 werd zij geselecteerd voor de EMARE-residency. Dit resulteerde in Premium Connect. De installatie werd vertoond op het IMPAKT Festival 2017: ‘Haunted Machines and Wicked Problems’, en is ook internationaal veel tentoongesteld.


Tentoonstelling Face Value van 18 september tot en met 19 oktober in Utrecht

Face Value onderzoekt de veranderende betekenis van het gezicht in een digitaliserende samenleving, waarin gezichten steeds vaker worden vastgelegd en geanalyseerd als digitaal portret.
Mensen ontmoeten elkaar steeds vaker online en gezichtsherkenning wordt op steeds meer plekken ingezet (van smartphones tot aan grenscontroles). Zo zien we dat gezichten steeds vaker door een technologische 'lens' worden gedigitaliseerd en getransformeerd. In dit proces fungeert het gezicht niet slechts als een startpunt van menselijke ontmoetingen, maar ook als wachtwoord, database en doelwit van overheidscontroles. IMPAKT presenteert het werk van vijf kunstenaars(duo's) die op een kritische manier bevragen hoe deze technologieën het gezicht in beeld brengen, wat de consequenties daarvan zijn en hoe we onze gezichten terug kunnen eisen.


Landscape works with Piet Oudolf & LOLA
tot en met 17 oktober Heerlen (Limburg)

In Search of Sharawadgi laat de ideeën en dromen zien van Piet Oudolf en LOLA Landscape Architects. Piet Oudolf is Nederlands' bekendste tuinontwerper en realiseerde beroemde projecten zoals de High Line in New York.

De tentoonstelling neemt bezoekers mee op reis en toont de transformatie van publieke tuinen en landschappen over de wereld. Van de High Line in New York, de tuinen van Hauser & Wirth in Somerset, de Star Maze in Tytsjerk naar de Leisure Lane in Parkstad. Maak kennis met het ultieme visioen van Piet Oudolf en LOLA voor de toekomst: een wereldbos tegen de opwarming van de aarde. Een droom die kan beginnen in ieders tuin, klein of groot.

Kunstenaars Joseph Beuys, Kie Ellens, Anne Geene, Giuseppe Licari, Geert Mul, Darcy Neven, Vijai Patchineelam & Adrijana Gvozdenovic, Sanne Vaassen bieden met nieuw en bestaand werk een bijzonder perspectief op zowel de praktijk van het landschapsontwerp als op grotere vraagstukken zoals klimaatopwarming en de werking van de natuur op onze gezondheid.