Home » Uitjes » Bezichtigen » Tentoonstelling & Expositie

Tentoonstelling & Expositie


Fotograaf Vincent Wolting

Kunstroute 60 variaties Voerman
Hattem (Gelderland) van 16 tot en met 30 oktober 

Kom in de herfstvakantie naar Hattem en ontdek de kunstroute 60 variaties Voerman. Ervaar al lopend langs de etalages in de binnenstad de veelzijdige beleving van het IJssellandschap.
Een mooie stadswandeling leidt u langs de winkelstraten, eeuwenoude monumenten, Voerman Stadsmuseum Hattem en pittoreske steegjes. De kunstroute is te bezichtigen van zaterdag 16 oktober t/m zaterdag 30 oktober in de binnenstad van Hattem.

Geïnspireerd door IJsselschilder Jan Voerman schilderden zestig verschillende mensen onlangs het rivierlandschap van de IJssel. Het resultaat is een kunstroute langs de etalages in de binnenstad van Hattem. Kom naar Hattem en geniet van de rijke variaties aan Voerman interpretaties en de prachtige IJsselgezichten van Voerman senior zelf, die in het Voerman Stadsmuseum te bezichtigen zijn.
Bekijk hier de looproute/plattegrond


Kunstkijken in Volendam (Noord-Holland) 23 en 24 oktober 2021

Op zaterdag 23 en zondag 24 oktober vindt Kunst Kijken Volendam plaats, een jaarlijks terugkerend 2-daags cultureel evenement waarin u van een breed scala van kunstvormen kunt genieten. De kunstenaars zijn tijdens de expositie zelf aanwezig en zullen u met veel plezier vertellen over hun werk en hun passie.

Als vanouds start de Kunst Kijken expositie in Pop- en Cultuurhuis PX aan de Zeestraat.Naas t deze locatie exposeren we ook in Restaurant de Groene, Restaurant AMVO, Art hotel Spaander, Restaurant Smit-Bokkum, de Stolphoevekerk en De Visafslag. Mozaiëkwerkster Carla Steyn exposeert in haar eigen atelier, Doolhof 46 in Volendam. Bij het Volendams Museum en het Tandheelkundig centrum Volendam kunt u terecht om hun eigen exposities te bekijken (Tandheelkundig Centrum op zaterdag van 13.00 – 17.00 en zondag 11.00 - 17.00).

De Kunst Kijken expositie is op de volgende tijden geopend voor het publiek:
- zaterdag 23 oktober: van 12.00 – 17.00 uur
- zondag 24 oktober: van 11.00 – 17.00 uur

Thema Kunst Trofee 2021 – Ode aan het landschap

Ook dit jaar is aan de deelnemende kunstenaars gevraagd om een extra werk te creëren en voor dit jaar is het thema 'Ode aan het landschap', hiermee aansluitend bij het landelijke themajaar waarin het Nederlandse landschap in al zijn facetten centraal staat.

Expositie van Kunst Kijken 2021.
In het themajaar Ode aan het landschap worden de geschiedenis en diversiteit van het landschap, de invloed van de mens op de natuur en de schoonheid ervan, maar ook de kwetsbaarheid ervan belicht. Onze kunstenaars mogen dit heel breed interpreteren en hun visie in hun kunstwerk tot uiting brengen.
De themakunstwerken worden in het Buurtcentrum in PX getoond en door zowel een publieksjury als een vakjury beoordeeld.
Bezoekers worden uitgenodigd om hun stem uit te brengen. Dit kan ter plekke bij de thema-expositie d.m.v. stembriefjes. U dingt zo zelf ook mee naar een kunstzinnige prijs. De kunstenaar die door de vakjury wordt uitgeroepen tot winnaar, ontvangt de Thema Kunst Trofee 2021.

Kinderprogramma
Ook voor onze kleine kunstenaars is er een leuke activiteit. Op zondag 24 oktober tussen 13.00 en 15.00 kunnen kinderen vanaf 6 jaar in het buurtcentrum onder leiding van een professioneel mozaïek kunstenaar mozaïeken à la Gaudi. Deelname is gratis en kan zonder aanmelding vooraf zolang er plaats is.

Maatregelen Covid 19
Voor de bezoekers van Kunst Kijken in Volendam zijn de volgende maatregelen van kracht:

PX:
In PX kunt u de route lopen zonder QR code. Dit is omdat een expositie een doorlooplocatie is en we de route vrijhouden van horeca. Dit geldt voor het gehele gebouw behalve het Buurtcentrum. Het Buurtcentrum is voor dit weekeinde een QR zone. Dit is namelijk een horecagelegenheid. Dus als u het Buurtcentrum in wilt om een drankje te halen, dan heeft u een QR code nodig. Dit is voor ons de meest acceptabele oplossing. Op deze manier kan iedereen de tentoonstelling komen bekijken.
Andere locaties:
Een aantal van de andere expositielocaties is ook verplicht naar een QR code te vragen omdat ze horeca zijn. Of dit zo is, wordt aangegeven op het locatie-overzicht.

Volg ook onze website en de berichtgeving van onze regering voor de actuele situatie ten tijde van onze expositie.
Verder vragen we iedereen om elkaar ruimte te geven en te zorgen dat de doorstroom in PX niet gehinderd wordt. Ook vragen we u met klem om thuis te blijven bij klachten.

Kunstmaand de Onthulling
De Onthulling is een nieuw evenement waarin kunst, kunstenaars en erfgoed in de gemeente Edam-Volendam centraal staan. De naam Onthulling is een knipoog naar de Volendamse klederdracht – het hulletje - en verwijst naar het zichtbaar maken van oude en nieuwe verhalen, erfgoed en hedendaagse kunst.
Maak kennis met de lokale kunstschatten: exposities, kunstroutes, muzikale belevingen, lezingen en nog veel meer. Een hele maand genieten van alles wat kleur geeft aan ons bestaan. Allemaal in het kader van Kunstenaarsdorp Edam-Volendam. De Onthulling wordt een jaarlijks terugkerend evenement. Meer info: www.cultuuredamvolendam.nl/de-onthulling/

Kunstproject leerlingen DBC
Beeldend kunstenaar Rob Cerneüs jr. en muzikant en tekstdichter Frank Bond hebben een kunsteducatieproject opgezet om leerlingen van het Don Bosco College in Volendam op verschillende manieren in aanraking te brengen met de culturele, kunstzinnige en historische relevantie van de gemeente.
25 leerlingen worden door middel van de geschiedenis rond Adalbert Kohlsaat (1918-2005) geactiveerd om zich te verdiepen in het verleden. In koppels kiezen ze een kunstwerk uit de Spaandercollectie als inspiratie voor hun eigen werk. Onder begeleiding van Rob Cerneüs en Frank Bond gaan de leerlingen beeldend aan de slag óf met woorden en muziek.
Aan het einde van het traject exposeren de leerlingen tijdens Kunst Kijken.

Evert Schilder vertelt in Spaander
Evert vertelt aan de hand van de schilderijen in Hotel Spaander over de geschiedenis van Volendam en zijn bewoners in relatie tot zijn familieverhaal. Feiten, mysteries en persoonlijke verhalen brengen de portretten en plekken tot leven. Reis mee tussen het heden en verleden en bekijk de prachtige Spaandercollectie in het echt. Op zaterdag en zondag om 15.00 uur in de herberg van Spaander. Om verzekerd te zijn van een plekje kan je jezelf aanmelden via evertschilder@outlook.com


Entreeticket THIS IS HOLLAND in Amsterdam

De attractie THIS IS HOLLAND in Amsterdam laat je Nederland niet alleen zien, maar ook écht beleven. De totale Experience bestaat uit vier onderdelen en neemt je mee op een adembenemende reis.

  • De totale Experience duurt een uur en bestaat uit vier onderdelen
  • Ervaar een spectaculaire 5D vlucht over vele must-sees van Nederland
  • Ontdek in de vogelvlucht de geschiedenis van Nederland

Atelierroute Hoge Noorden 7 november te Groningen

Welkom in de ateliers van 17 kunstenaars. er is een verscheidenheid aan werk te bekijken. Zo zijn er schilderijen, beelden, tekeningen en is er keramiek te zien.


Tentoonstellingsdrieluik Verbinding in Beeld van 15 augustus tot en met 15 november te Appingedam, Delfzijl en Westeremden  (Groningen)


Vanaf 15 augustus tot en met 15 november 2021 is een bijzonder tentoonstellingsproject te zien in Eemsdelta. Sinds 1 januari 2021 zijn de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum gefuseerd tot de gemeente Eemsdelta. Drie musea uit deze voormalige gemeenten willen de bezoekers kennis laten maken met het rijke culturele erfgoed door middel van schilderijen van onder andere de Groninger kunstkring De Ploeg.

Verbinding door kunst

Museum Stad Appingedam, MuzeeAquarium Delfzijl en Museum Helmantel Westeremden laten elk hun eigen omgeving zien door de ogen van kunstschilders uit de 20ste en 21ste eeuw. Voor Appingedam zijn stadsgezichten kenmerkend, voor Loppersum onder andere kerken en voor Delfzijl de haven. Ook het weidse landschap en de kleurige vergezichten komen op elke locatie terug, ieder met een eigen karakter. Zo zijn het drie unieke en verschillende tentoonstellingen, maar toch duidelijk ‘verbonden’. De tentoonstellingen geven een impressie van het gebied en van de rijke variatie en kwaliteit van de beeldende kunst en zijn makers.

Informatie over openingstijden en activiteiten rond de tentoonstellingen zoals lezingen en rondleidingen, zijn te vinden op de websites van de drie musea.

Museum Stad Appingedam: https://www.museumstadappingedam.nl/
MuzeeAquarium Delfzijl: https://www.muzeeaquarium.nl/openingstijden-prijzen
Museum Helmantel Westeremden: https://www.helmantel.nl/museum


Macht, Wellust en Zink Expositie van 4 september tot en met 12 december in Maastricht (Limburg) 

Bureau Europa, platform voor architectuur en design, brengt dit najaar het verhaal over het element zink. De expositie duikt in de ontwikkeling van een van de eerste industrieën in Europa en de wel erg dynamische grens- en grondpolitiek. In Macht, Wellust en Zink loop je over de daken van Parijs, hét meest in het oog springende voorbeeld van zinkarchitectuur, maak je kennis (met de verhalen van) high societydame Fanny Mosselman, 'pluk' je het unieke en welbekende Limburgse bloempje en ontdek je de veelzijdigheid en impact van zink aan de hand van sculpturen, ornamenten, gereedschappen en foto's. Uiteraard mogen een kennismaking met Neutraal Moresnet, het vierde land aan het Drielandenpunt, en diverse connecties met het heden niet ontbreken. Naast de expositie is er uiteraard nog meer te doen en te beleven! Zo zijn er diverse lezingen, workshops, excursies en wandelingen van moderne 'zinkmeesters' en kunstenaars om je beleving compleet te maken. Check het gehele aanbod op www.bureau-europa.nl.


Fashion & Art around Europe expositie 25 september tot en met 30 oktober te Goes (Zeeland)

In aanloop naar themajaar 'Goes Europa' in 2022 presenteren wij van 25 september t/m 30 oktober 2021 een tentoonstelling over de diversiteit van mode in Europa. Veel verschillende volkeren, culturen en talen bestaan naast elkaar op het Europese continent, wat de idealen diversiteit, harmonie en integratie belangrijker dan ooit maakt. Ieder Europees land staat bekend om haar eigen stijl en visie op mode. Zo kleed de Nederlandse vrouw (en man) zich vaak stoer en casual, Franse vrouwen kleden zich daarentegen vaak vrouwelijk en elegant. De komst van sociale media en webshops zorgen er wel voor dat mode steeds universeler wordt, doordat veel mensen bij dezelfde grotere (online) winkels kleding kopen. Tijdens de expositie laten we vooral de verschillen maar ook de overeenkomsten zien in de mode van verschillende Europese culturen, door werken van een geselecteerd aantal Europese ontwerpers tentoon te stellen aan het publiek.

Tijdens deze expositie zullen de verschillende ruimtes van het stadhuis aan de Grote Markt ingericht zijn met mode uit Europa. Couturestukken van couturiers die afgelopen jaren meededen aan het evenement 'Goes Couture' zijn de basis van de expositie. Daarnaast is er mode en kunst van verschillende ontwerpers uit Europese landen te bewonderen. Bezoekers krijgen de kans om meer dan 25 unieke ensembles te bekijken die zijn gemaakt door minimaal 12 bekende Europese Modeontwerpers en/ of Kunstenaars.

Entreetickets kosten € 5,- p.p.
Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn de tickets € 2,50 p.p.
Kinderen t/m 4 jaar hebben gratis toegang.

De expositie is geopend dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en koopzondag 26-9 van 13.00 tot 17.00 uur (maandagen en andere zondagen gesloten). Middagentree voor de expositie is tot 16:00. De expositie is geopend tot 17:00.