Home » Uitjes » Bezichtigen » Tentoonstelling & Expositie

Tentoonstelling & Expositie


Basquiat-tentoonstelling komt naar Heerlen! (Limburg) 2 februari-6 juni

SCHUNCK presenteert met trots de tentoonstelling Basquiat, The Artist and His New York Scene, de Europese première van het vroege werk en leven van kunstenaar Jean-Michel Basquiat en zijn tijdgenoten. De tentoonstelling zal van 2 februari 2019 t/m 2 juni 2019 in Heerlen te zien zijn. In verband met de opening van de tentoonstelling Basquiat - The artist and his New York scene is SCHUNCK Glaspaleis op donderdag 31 januari tot 13.00 uur gesloten. Toegang is enkel en alleen voorbehouden aan genodigden van de officiële opening van de expositie.

Facebookpagina SCHUNCK

Twitter SCHUNCK

Youtube kanaal SCHUNCK


Drie wegen naar Rome van 16 februari tot en met 2 maart Valkenburg (Limburg)

De ondergrondse crypten van Museum Romeinse Katakomben herbergen talloze prachtige fresco's. Tijdens een rondleiding bezoek je zo'n 5 tot 6 grafkamers, maar wist je dat het museum er in totaal méér dan 60 telt? Het zijn stuk voor stuk pareltjes, die allemaal hun eigen verhaal vertellen. Ze openbaren bijzondere mythes, oude rituelen, persoonlijke portretten en verrassende scènes uit het dagelijkse leven.

Museum Romeinse Katakomben heeft daarom besloten deze rijkdom te ontsluiten via bijzondere themaroutes. Van 16 februari t/m 2 maart bieden het museum daarom ‘Drie wegen naar Rome’ aan: drie spannende ondergrondse routes, die via een heel speciaal thema langzaam het oude Rome openbaren...

Themaroute 1 : De geheimen van water. 

Deze themarondleiding is een avontuur dat je niet snel zult vergeten. Je reist via onderaardse gangen terug in de tijd, naar het Rome van de derde en vierde eeuw. Je maakt een onderaardse reis langs de geheimen van water. Zo bezoek je een mystieke ondergrondse doopkapel met ritueel water, en ontdek je adembenemende fresco's die oeroude verhalen vertellen.

Themaroute 2: Gesloten voor Publiek. 

De eeuwenoude ondergrondse catacomben in en nabij Rome zijn eeuwenlang door vele mensen bezocht. De gevolgen waren desastreus: vele fresco’s raakten ernstig beschadigd. Een groot aantal crypten zijn daarom tegenwoordig gesloten voor publiek. De enige plek ter wereld waar je deze indrukwekkende grafkamers tegenwoordig nog in volle omvang kunt ervaren en bewonderen is bij Museum Romeinse Katakomben. Een ervaring om nooit te vergeten!

Themaroute 3: Verborgen schatten.

Deze inspirerende rondleiding leidt je langs alle hoogtepunten van ondergronds Rome. Je bezoekt de kleurrijke crypten van de rijke families en de donkere gangen met grafnissen van de gewone bevolking. Je avontuur eindigt bij een van onze mooiste ondergrondse schatten: de Capella Greca. Heb je ons museum nog nooit bezocht? Dan is dit jouw weg naar het oude Rome!

 


50 jaar Thielen: Schetsen en tekeningen Venlo (Limburg) tot en met 5 mei

Museum van Bommel van Dam en het Limburgs Museum presenteren vanaf 3 februari 2019 een paralleltentoonstelling: 50 jaar Thielen. Evert Thielen (1954) keert ter ere van zijn 50-jarig kunstenaarsjubileum terug naar zijn geboortestad Venlo. Nooit eerder was er zoveel werk van de markante kunstenaar op één plek te zien.

Museum van Bommel van Dam heeft de primeur en mag de nooit eerder getoonde schetsen en tekeningen van Evert Thielen tentoonstellen. Deze schetsen en tekeningen zijn de voorstudies op onder andere de veelluiken die hij maakte en geven een kijkje in zijn werkwijze. Het Limburgs Museum toont de imposante veelluiken en andere schilderijen in hun tentoonstelling.

Je kunt er niet aan voorbij, aan de machtige veelluiken die Evert Thielen schildert, en waar hij letterlijk vele jaren aan schildert. Zijn complete oeuvre aan veelluiken, zes indrukwekkende giganten, zal in het Limburgs Museum te bewonderen zijn. Daarnaast zorgen 115 (!) kleinere schilderwerken in die tentoonstelling 50 JAAR THIELEN | De ogen van de meester voor een compleet beeld van het leven en werk van de productieve kunstenaar. Tegelijkertijd presenteert Museum van Bommel van Dam in een paralleltentoonstelling, 50 JAAR THIELEN | Schetsen en tekeningen, een selectie van 70-80 schetsen en tekeningen van de hand van Thielen, voorstudies voor zijn schilderijen.

Dat Thielens kunst herkenbaar is, wordt vaak gezien als de sleutel tot zijn succes bij het grote publiek. Niettemin gaan er achter die eerste indruk talloze betekenislagen schuil. Thielen bestudeerde de oude meesters en hun technieken. Hij onderzocht bijvoorbeeld jarenlang het eeuwenoude meesterwerk De aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck in Gent, en liet zich door hun werkwijze inspireren. Zo gebruikt Thielen meerdere lagen zelfgemaakte olieverf en tempera, die zorgen voor heldere, diepe kleuren. Met oude technieken de wereld van nu vangen, dat is wat Thielen doet. De tentoonstelling biedt een unieke mogelijkheid om Thielens werkwijze te zien: aan zijn laatste veelluik werkt hij nog. Dat zal dus in een onvoltooide staat, en daarom slechts tijdelijk, te zien zijn in het Limburgs Museum.

De tentoonstelling "50 jaar Thielen: schetsen en tekeningen" is de eerste tentoonstelling die een plaats krijgt op de toekomstige museumlocatie aan de Keulsepoort 1, Venlo.


Capella Greca Project: work-in-progress expositie & eindresultaat! 
Tot en met 30 juni in het Museum Romeinse Katakomben te Valkenburg (Limburg)

Een van de meest bijzondere plekken in Museum Romeinse Katakomben is de Capella Greca: een prachtige ondergrondse kapel, voorzien van kleurrijke fresco's, Griekse inscripties en verstilde ornamenten. De muurschilderingen in de kapel waren zodanig beschadigd dat deze bijzondere en spirituele plek jarenlang gesloten is geweest voor het publiek.

Hier is verandering in gebracht: in 2018 is de Capella Greca gerestaureerd. De graffiti verdween, vele beschadigingen werden hersteld en de oude kleurenpracht kwam weer naar boven. Vele bezoekers hebben hebben het restauratieproces live bekeken en hebben de meest uiteenlopende vragen aan onze restauratoren kunnen stellen. 

Met trots presenteren we nu het eindresultaat! Je kunt de Capella Greca weer bewonderen tijdens de reguliere rondleidingen, en bij de 'work-in-progress expositie is het gehele restauratieproces in beeld gebracht met video's en moodboards. De tentoonstelling is gedurende de maandenlange restauratie steeds aangevuld met nieuwe wetenswaardigheden. Nu is het verhaal compleet.

TIP: als je een van onze reguliere rondleidingen boekt dan is het bezoek aan de Capella Greca en aan de work-in-progress expositie gratis!

Facebookpagina Museum Romeinse Katakomben


Mail Art Project Roze Hokjes tot en met 2 juni te Venlo (Limburg)

Niemand wil in een 'hokje' geplaatst worden maar toch doen we het allemaal. Zowel bewust als onbewust. Dit is het thema van het Mail Art Project.
Er hebben ruim 100 kunstenaars uit diverse landen gereageerd en maximaal twee werken ingezonden. Verrassend zijn de diversiteit, materialen en invalshoeken van de werken. Er zitten kaarten bij die je laten lachen of waarbij je je afvraagt wat ze met het thema te maken hebben maar ook zeker exemplaren die je aan het denken zetten.
Dankbaar voor het grote aantal inzendingen zijn we ons er bewust van dat het een thema is dat bij veel mensen leeft. En hiermee bereid waren om hierover een statement te maken en met de wereld te delen.

Facebookpagina Mail Art Project