Home » Uitjes » Bezichtigen » Tentoonstelling & Expositie

Tentoonstelling & Expositie


Overzicht werk cursisten thema FEEST op 13 augustus en 1 september
te Heerlen (Limburg)

Uitnodiging:
31 augustus en 1 sept a.s. van 11.00 tot 18.00 uur is de jaarlijkse tentoonstelling van hetgeen er door het schooljaar geschilderd is door de leerlingen van Elyanne Lempers. Het adres is Burg. de Hesselleplein 8 in Heerlen.
Het is "FEEST" in Huize Lempers omdat hier nu al 11 jaar les wordt gegeven. Dit getal is dan ook de reden dat het jaarthema voor 2019 "FEEST" is.
Natuurlijk zijn er ook leerlingen die niet met dit thema wilden werken. Vrijheid - blijheid. Ben je nieuwsgierig geworden.......
Kom kijken en genieten van wel zeker 100 mooie schilderijen. Loop door het huis en bij mooi weer door de stadstuin. De koffie staat klaar en de deur staat wagenwijd open. WELKOM...


't Veluws Zandsculpturenfestijn Garderen (Gelderland) tot en met 2 november

Op ontdekkingsreis bij 't Veluws Zandsculpturenfestijn

Vanaf 12 april is iedereen welkom bij 't Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen. Zowel buiten als binnen vind je tal van zandbeelden, die dit jaar allemaal in het teken staan van het thema 'REIS OM DE WERELD'. 

Enorme skyline 
Tijdens deze editie van 't Veluws Zandsculpturenfestijn ga je echt even op reis. Je boardingpass lever je in bij één van de stewardessen. Daarna loop je het vliegtuig in en een paar tellen later begint je 'Reis om de Wereld'. Bij het 'uitstappen' sta je direct al oog in oog met een enorme skyline met de meest bekende gebouwen ter wereld. En dat is nog maar het begin van je ontdekkingsreis! De imposante skyline is maar liefst 18 meter lang en op sommige plekken meer dan drie meter hoog. Alleen voor dit bouwwerk is al ruim 70.000 kilo zand gebruikt! 

Onderwaterwereld
Ook het leven onder water wordt uitgebeeld in zand. Je loopt een grot in waarbij het lijkt alsof je even onder water bent. Hier hoor je de zee ruisen en zorgen lichtprojecties voor een verrassend watereffect. Tijdens je reis door een wereld van zand, wordt je steeds weer blij verrast. Zo beland je in een stadje in het Wilde Westen waar cowboys de dienst uitmaken en... waar je even kunt bijkomen met een hapje en drankje. Uitgerust? Vervolg dan je weg naar buiten. Dacht je dat je dat je alles al had gezien, dan kom je bedrogen uit. Volg je de looproute, dan kom je in een enorme overdekte ruimte, waar ook nog eens heel veel te zien is. Van ruïnesteden tot Mount Rushmore, van het Chinese Nieuwjaar tot een strand met surfers. Ook levensechte zandbeelden van dieren, hierbij ook houten beelden van dieren die in Indonesië, speciaal voor het evenement, met de hand zijn gemaakt. 

Bijzonder dagje uit
Je hoeft je bij 't Veluws Zandsculpturenfestijn in ieder geval geen moment te vervelen. Het evenement heeft dan ook de zilveren award 'Leukste uitje van Gelderland 2019' gewonnen, een verkiezing die de ANWB organiseert. 

Facebookpagina 't Veluws Zandsculpturenfestijn

Openingstijden
't Veluws Zandsculpturenfestijn is van maandag t/m zaterdag.


Garages in Stad en Ommeland te Onderdendam (Groningen)
van 1 september tot en met 13 oktober

DE KERK in Onderdendam organiseert een tentoonstelling over garages in Groningen gebouwd in de Amsterdamse School-stijl. 

In de 20-er en 30-er jaren steeg in heel Nederland de vraag naar automobielen en de verkoop aan particulieren bereikte een recordomzet. De garagebedrijven in Stad en Ommeland groeiden uit hun jasje en ondernemers lieten nieuwe panden bouwen volgens de toen populaire architectuur van de Amsterdamse School-stijl. U kent er vast nog wel een paar: De Fongersgarage in Groningen, garage Dinkla in Appingedam en Uithuizen, Bouwma in Bedum of DAGO in Veendam. Allemaal prachtige panden waarin jarenlang bloeiende ondernemingen gevestigd waren. Inmiddels zijn veel gebouwen niet meer in gebruik als garage, soms zijn ze volledig gesloopt, soms omgebouwd tot woonhuis. 

De tentoonstelling in DE KERK brengt het verleden weer tot leven met historische en hedendaagse foto's, bouwtekeningen, oude advertenties uit lokale kranten en bijschriften met aanvullende informatie. U leert meer over de geschiedenis van het automobiel en natuurlijk ook over de Groninger Amsterdamse School architectuur. 

Aansluitend op de tentoonstelling is er een boekje gemaakt met twee fietsroutes en een autoroute langs de nog bestaande panden op het Hogeland. Met de route in de hand fietst of rijdt u door dorpen als Bedum, Uithuizen, Spijk, Holwierde, Rodeschool, Kantens, Bierum, Usquert, Winsum, Mensingeweer en Warffum. Allemaal plaatsen waar nog (voormalige) garages staan in de Groninger Amsterdamse school stijl. Het routeboekje geeft informatie over de geschiedenis van het pand en geeft u een doorkijkje naar de jaren dat het pand nog splinternieuw was. 

DE KERK biedt met deze tentoonstelling en het routeboekje een zeer originele blik op de (historie) van de provincie Groningen.


Expositie: 'Het was er altijd gezellig..... Jelsum (Friesland)
van 6 april tot en met 27 oktober

In de jaarlijks wisselende tentoonstelling in Dekema State kan je een beeld krijgen van de na-oorlogse periode op Dekema State, waarin de persoon Jan van Wageningen slotheer op Dekema State was. Met zijn curieuze projecten zoals het bouwen van een molen op het middenweiland, zijn functie als rij-examinator waarbij veel mensen met hem te maken kregen, en de vele gasten die hij ontving laat hij ondanks de zwart wit impressie van de foto's een kleurrijke indruk achter van de periode tussen 1950 en 1970 op Dekema State. Dankzij een ontmoeting met de kleindochter en schoonzoon van de toenmalige "partner" van Jan van Wageningen zijn er veel herinneringen uit de eerste en tweede hand.

  • van 6 april t/m 14 juni in de weekenden
  • van 15 juni t/m 15 september van dinsdag t/m zondag
  • van 21 september t/m 27 oktober in de weekenden.

UNLOCKED - Oorlogsgeheimen onthuld 13 september tot en met 3 november
te Valkenburg (Limburg)

UNLOCKED - Oorlogsgeheimen onthuld
Reis mee naar de voormalige oorlogsfabriek

In het kader van 75 Jaar Bevrijding Limburg openbaart Museum Romeinse Katakomben in Valkenburg aan de Geul een goed bewaart geheim. In het aangrenzende gangenstelsel bevond zich tijdens WOII een oorlogsfabriek. Deze fabriek in de Heidegroeve is gesloten voor publiek maar wordt nu, eenmalig, via indrukwekkende belevingsinstallaties tot leven gebracht. Je beleeft op unieke wijze de impact van een ondergronds verblijf tijdens oorlogstijd. Een samenwerking met historicus Jacquo Silvertant, belichtingsexpert Marc Dresens en Engelse filmmaker Sam Christie.