Dagje over de grens: Wat je moet zien in Brussel

Gepubliceerd op 21 januari 2020 om 10:31

Weekendje Brussel: niet te missen  
Van Brussel weten we dat het de Europese hoofdstad is, omdat er de gebouwen van het Europees parlement en de Europese Commissie staan. Maar Brussel is ook een oude historische stad met een vleugje Nederlandse geschiedenis. Brussel is dan ook een prima stad voor een stedentrip dicht bij huis. Wat moet je gezien hebben in Brussel?

 

De Grote Markt

Al sinds de 11de eeuw is de Grote Markt het hart van de stad Brussel. De twee belangrijkste gebouwen, het stadhuis van Brussel en het Broodhuis zijn omringd door prachtige middeleeuwse panden in gotische stijl. Het gotische stadhuis dat is opgetrokken uit zandsteen, heeft een karakteristieke toren die 96 meter boven de stad uittorent. Ook het Broodhuis is in gotische stijl en herbergt het ‘Museum van de stad Brussel’. Hier liggen ook alle kostuumpjes van Manneken Pis in bewaring, waarvan er sommigen uit de middeleeuwen stammen. Verder heeft de Grote Markt enkele restaurants en terrasjes om onder het genot van een drankje van de architectuur te genieten. Overigens is een internet-abonnement op je smartphone handig, maar een eigen internet-abonnement is in het centrum van Brussel niet nodig. Overal in het centrum maak je gebruik van gratis wifi.

 

Manneken Pis

Wereldwijd is Manneken Pis één van de meest bekende standbeelden. Het staat enkele straten achter het stadhuis, maar pas wel op dat je er niet onverhoopt voorbijloopt. Veel toeristen verwachten een groot standbeeld, maar in werkelijkheid is het maar een beeldje van 58 centimeter. Toch moet je als je in Brussel bent het beeldje gezien hebben en er een fotomoment van maken. Manneken Pis vierde in 2019 overigens zijn 400e verjaardag.

 

Atomium

In het noorden van Brussel staat het Atomium, wat absoluut het meest karakteristieke gebouw van Brussel is. Het gebouw heeft de vorm van een ijzeratoom, maar dan 150 maal vergroot. Het werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1958, die in Brussel plaatsvond. Bussen met toeristen komen naar het Atomium om voor het onvermijdelijke fotomoment. Je kunt ook tegen betaling naar binnen. In de bollen zijn tentoonstellingsruimtes ingericht en in de bovenste bol een restaurant.

 

Het Jubelpark

Nabij de Europese wijk ligt het Jubelpark. Dit park werd in 1880 gebouwd ter gelegenheid van het vijftigste Onafhankelijkheidsjubileum van België. De ingang van het park wordt gekenmerkt door een kolossale triomfboog die niet onderdoet voor de Arc de Triomphe in Parijs. Hier staan ook enkele musea, zoals het oorlogsmuseum, het automuseum en het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis. Het park biedt een heerlijk rustpunt in de drukke stad.

 

De Marollen

De Marollen is de oudste wijk van Brussel. Hier staat ook het grootste gebouw van Brussel, het indrukwekkende Paleis van Justitie van ruim 26.000 m². Hier mag je naar binnen om de imposante en rijkelijk met beelden versierde hallen te bekijken. De Marollen zelf is een oude volksbuurt met oude huizen en reuze gezellig om doorheen te lopen. In de smalle straatjes zijn veel tweedehandswinkeltjes en antiekzaken gevestigd. Veel straatjes komen uit op het Vossenplein. Hier vindt dagelijks een rommel- en antiekmarkt plaats.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.